test banner

De das en haar historie

  • Geplaatst op
  • Door Wessel de Vries
  • 0

 

 De das en haar historie

 

Je staat ’s ochtends vroeg een beetje dromerig naar jezelf te staren in de spiegel. Je moet naar je werk en staat klaar met je das in de hand. Tijdens het omknopen vraag je jezelf in een keer iets af. Wie is er in godsnaam bij gekomen om een lap stof om hun nek te knopen? Is het misschien doordat een volwassene zijn slabbetje mocht omhouden? Staat het voor de mannelijke vruchtbaarheid, gezien het als een langwerpige fallus naar beneden hangt? Of was er een of andere koning die zijn iets te dikke adamsappel wilde verbergen? Ik heb mezelf deze vraag gesteld en ben op onderzoek uit gegaan naar de geschiedenis van de das.

 

Van de Romeinen tot Louis de 13e

 

Wie net zoals ik dacht dat de das zo rond de victoriaanse tijd is ontstaan zit er redelijk naast. Ik stond versteld hoe lang mensen al een stuk stof om hun nek binden. Het begon allemaal met het geciviliseerde volk van onze Italiaanse zuiderburen, de Romeinen. Misschien is het wel daarom dat Italië nog altijd het toonbeeld is voor mode en klasse. 

De Romeinen die zich tussen de barbaren in het noorden van Europa begaven begonnen het, ver van de warme espresso’s en toga feesten, koud te krijgen. Ze keken naar de barbaren en die droegen stof om de nek tegen de kou. Al snel namen de Romeinen dit over en nam ieder regiment zijn eigen kleur. Dit kon je echter nog niet zien als een das, maar eerder een leuke sjaal. Desalniettemin zou je hieruit kunnen concluderen dat de das, het toonbeeld van civilisatie, begon bij een barbaar.

Tijdens de 30-jarige oorlog dook iets op wat meer richting de hedendaagse das gaat. Huursoldaten uit Kroatië vochten tijdens deze oorlog voor de Franse Koning Louis de 13e. De Kroaten droegen een doek om hun nek om hun uniform dicht te knopen. Naast de functionaliteit waren deze doeken ook een duidelijke decoratie op hun uniform. De toen al zeer modebewuste Fransen namen deze decoratie over. Louis de 13e maakte het zelfs een verplicht accessoire op Koninklijke gelegenheden. Hij gaf deze eerste das de naam ‘La Cravate’.

 

De Stock Tie en Macaroni

 

Rond het jaar 1700 deed de ‘Stock Tie’ haar intrede in Groot-Brittannië. Ik vraag me af tot welke diersoort men zich in die tijd rekende. De Stock Tie bestond namelijk louter uit een brede leren halsband. Deze band had als doel het hoofd omhoog te houden en de nek te beschermen. Het was in die tijd niet abnormaal dat mensen een wapen bij zich droegen. Hierdoor kwam bescherming altijd van pas wanneer je bijvoorbeeld je buurman zijn thee met biscuits van tafel stootte.

 

Hierna kwamen de Macaroni’s. Niet de pasta maar twee gebroeders. Deze Britse gebroeders hadden waarschijnlijk hetzelfde ongemakkelijke gevoel dat het bij de meeste oproept wanneer je iemand op straat ziet lopen met een leren halsband om. In sommige kringen wordt dit overigens niet als ongemakkelijk gezien en roept het hele andere gevoelens op. Mocht dit het geval zijn dan raad ik je aan een andere pagina te volgen. Terug naar de Macaroni’s. Deze mode entrepreneurs hadden in hun jeugd rondgereisd door Frankrijk en Italië en brachten alle invloeden die ze hadden meegekregen terug naar Engeland. Waar ze, na de aanblik van de Stock Tie, snel de destijdse Cravat introduceerde.

 

Eind Tweede Wereldoorlog t/m de foute das

 

De Cravat evalueerde langzaam in de das zoals wij die tegenwoordig kennen. De das verloor haar functionaliteit en werd steeds meer gebruikt om verbonden aan te tonen. Enkele voorbeelden waren universiteiten, organisaties en gentlemen clubs. De das won hierdoor eind jaren 30 steeds meer aan populariteit. Door de oorsprong van de Cravat was de das nog wel zo’n 30cm breed. Bij het zien van een foto (kijk maar eens op google) komt het woord volwassen slabbetje toch weer naar boven.

 

Dan in de swingende 60s en 70s lieten groepen zoals de Beatles zich in smallere dassen zien en kwamen vele variaties van kleur. De das fluctueerde na dit babyboom tijdperk alleen nog maar in breedte maar heeft haar traditionele vorm bereikt. Wat nog wel even benoemd mag worden zijn de 90s. Naast dat de kledingsmaak van sommige groepen jeugd (vaak aangetroffen in lege warenhuizen met “muziek”) al de nodige vraagtekens oproept had de das het ook zwaar. Stripfiguren, cultfiguren, graffiti dassen en ga zo maar door, alles kon en alles mocht. Sommige personen zijn echter nog steeds blijven hangen in de jaren 90. Kijkt u maar eens naar John Burcow, het hoofd van het Britse House of Parliament. Een clown zou jaloers zijn op die man zijn verzameling.

 

Hedendaagse das

 

Vanaf de 21 eeuw werden dassen weer iets wijder (9,5 cm: zoals onze brede dassen). Geblokte, gestreepte en effen dassen zijn sindsdien gebruikelijk. Vanaf 2008 zijn de effen, smalle dassen uit de jaren 60 weer erg populair.

 

Zoals je ziet gaat de das al eeuwen mee, in verschillende vormen en kleuren. Het zal dan ook geen verrassing zijn als de huidige trends weer veranderen, maar duidelijk is wel dat sinds de 20e eeuw de das niet drastisch meer veranderd is. Op breedte en patronen na.

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.